Földgáz: 4 hónap alatt +80% - a java még hátravan? (Natural Gas grafikon elemzés)

A földgázzal először május 15-én foglalkoztam, amikor az árupiaci termékek közül az energia szektort néztem át. Ekkor azt írtam:

"Míg az olaj már túl van a legdinamikusabban emelkedő szakaszán, addig a gáznál még csak most várható ez a megindulás a nagy képen. Egy diagonál esés érhetett benne véget és a diagonálról azt tudjuk, hogy a szerkezet elkészülte után dinamikus ellenirányú mozgás követi, így várhatóan nagyon meg fog indulni."

Igazam lett és az azóta eltelt 4 hónapban közel 80%-ot rallizott.

Egy-egy terméknél néha érdemes hosszabban elidőzni, ugyanis megvannak a sajátosságai, a múltban látható viselkedés pedig sokszor adhat támpontot a jövőre nézve.

Natgas (folyamatos lejárat), havi chart:

A havi charton azt látjuk, hogy megerősítést kapott a szerkezet vége (törte a csökkenő trendvonalat és a 4-es csúcsot is kivitte), így már egy új emelkedő trend kezdetét láthatjuk. Ezen az idősíkon egy harmadik hullám mehet most felfelé, aminek az első célára 5.58 környéke.

A múltban is volt már egy nagyon hasonló, dinamikus megindulás és ahogy látszik is, a termékre jellemzők ezek a nagy spikeok, azaz exponenciális emelkedések, aminek az ötödik hulláma a lemeredekebb (egy egyébként általános árupiaci jellemző is). 

Mivel jelenleg egy diagonál után vagyunk, így én egy hasonlóan dinamikus emelkedésre számítok, ahol minden korrekciót vételre lehet kihasználni. Az is látszik, hogy shortban lenni életveszély, a shortosok egy ilyen emelkedésben hamar elvéreznek.

Még egy dolog van, ami szépen látszik ezen az idősíkon, ha túljut a 2-es csúcson is az árfolyam, onnan nagyon messze van a következő ellenállása, én arra számítok, hogy pár hónap alatt 11 dollár felett fogjuk látni az árfolyamot, de talán ne szaladjunk ennyire előre :)



Natgas (folyamatos lejárat), hetes chart:

Azt nem állítom, hogy ennyire hasonló lesz, de játsszunk el a gondolattal :) A 2000-es évek elején az első "spike"-al hasonlítottam össze a mostani emelkedést, mert jellegét tekintve eddig nagyon hasonló, még az indikátorkép is. Vegyük észre, hogy akkor belépést a bázis csatorna visszatesztje adhatott, meglátjuk, most is hasonlóképpen alakul-e. Még az RSI görbe, azaz az emelkedés gyorsulása is szinte a másolata (eddig) az akkori emelkedésnek, a harmadik hullám vége érte el a klimax zónát először, ahogy most is.



Natgas (folyamatos lejárat), 2 napos chart:

A két napos charton jól látszik, hogy a harmadik hullám minimális korrekciókat csinált csak, a legnagyobb is csak 23%-ra sikerült (ami valószínűleg egy negyedik hullám volt a hármason belül és az utána lévő ötödik a legerősebb). A vételi klimax miatt azért mindenképp számítanék egy valamire való korrekcióra a zónából, de ne feledjük, mi volt a 2000-es évek eleji impulzusnál, 38%-nyi korrekciónál nemigen számítanék nagyobbra.



Natgas (októberi lejárat), hetes chart:

Az októberi lejáratnál még egyértelműbben látszik a szép harmadik hullám kitörése, berajzoltam hozzá a bázist (szürkével) és a gyorsítót is (zölddel), amíg az árfolyam a gyorsítóban halad, addig a harmadik hullám nincs kész.



Hamarosan jelentkezem az energia szektor frissítésével :)


Az oldalon található elemzések nem kereskedési tanácsok! Amennyiben először jársz a blogon, olvasd el a figyelmeztetést.

Megjegyzések

  1. Mindig nagy orom, amikor latom, hogy van uj bejegyzes! :)
    Ha foglalkozol majd az energia szektorral, berakod a listadba az Exxont is?
    Koszi szepen az elemzeseket!

    VálaszTörlés
  2. Szia. Esetleg Kínára is rá tudnál nézni (BABA, NIO érdekelne főleg)? Köszönöm, ha megteszed. Szuperek a bejegyzések, csak így tovább :)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Fudge. Köszönöm az elemzéseidet, használom is őket. Kérdezni szeretném, hogy frissítenéd -e a REI és RIG várakozásodat is? A REI-nél (is)szépen lejött a korrekció a várt szintre augusztusban és a várakozás szerinti célár irányába fordult.. MA50 felett zárt, nekem itt van a belépési pont,kérlek erősíts meg ebben. Az RIG-nál is megvolt egy korrekció augusztusban, de utána hagyott egy elég nagy rést maga után. Előző napokban a 3,5 körüli támaszról tegnap sintén MA 50felett zárt. Viszont közeledik egy MA200 kereszthez, illetve a tegnapi zöld gyertya nagy felszúrással sem igazán szép nekem.. Újra pozícióba lépnék itt is, segíts kérlek pontosítani a várakozásoddal,hogy már időszerű-e a belépés.? Előre is köszönöm a válasz Putics András

    VálaszTörlés
  4. Szervusz!

    Egy ideje követem az elemzéseidet. Kifejezetten jók szerintem. Tetszik, hogy mersz állást foglalni nem csak "lehet ez is meg akár az ellenkezője is" jelleggel írsz (azt az stílust hagyjuk meg Török Gábornak :-))... Aki csak kicsit is foglalkozik technikai elemzéssel az tudja, hogy semmi sem biztos, szóval nem kell még ezen felül is "szűzkislánykodni", szerintem, az óvatosság alapértelmezett kell, hogy legyen mindenki számára :-). Ez nem a "supertheory of everything" csak egy input, amit a helyén kell kezelni.
    Szóval a lényeg. A gáz árát szépen megláttad. Ráadásul szerintem fundamentálisan is indokolt az emelkedés. A kérdésem annyi, hogy mi a véleményed a tegnapi és a ma reggeli között több, mint 15%-os különbségről (úgy ment át a 2 naposra rajzolt zónán, mint kés a vajon)? Igazolható a grafikon alapján, vagy csak valami pánikot áraz a piac (pl. brit ellátási zavarok)?
    Másképpen. Szerinted a trend felgyorsulásáról vagy egy tüskéről van szó?
    Esetleg érik az a korrekció (III - IV) amit a hetesen felvázoltál?
    Vagy egyszerűen egy fals kitörést látunk ami a hét további részén szépen visszasimul majd a trendbe?

    Előre is köszönöm ha megosztod a véleményed.

    Üdv, Tamás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Tamás!

      Így van, ahogy írod, nem vagyok jós, nem tudom, mi fog történni, a piac dönt. Nekünk azt kell látni, hol lehet a nagyobb esély, ami természetesen nem garancia arra, hogy az is fog történni.

      Gáz: ha egy lehetséges célzóna közelében járunk és onnan ki is alakul egy forduló, azt kell megnézni, annak milyen karakterisztikája van, ehhez lejjebb kell mennünk kisebb idősíkra.

      Szeptember 23-án tettem ki az alábbi chartot egy zárt discord csoportba ezzel a gondolattal: "gáz viszont csatornában esik, fordulni látszik nemsokára"

      Földgáz, 1 órás chart

      Amit láttam: bár csúnya volt a szerkezet, az látszott, hogy csatornában esik, ami lehet akár kész korrekció is, vagy egy korrekció első szakasza. Lehet még belöle exp. flat korrekció, akkor még vissza fog jönni az általam jelölt zónába. Vagy lehetett az eggyel kisebb trendszint hármasa, ami elkészült, bár nehezen tudnám annak beszámozni. Azt kevésbé gondolnám, hogy innen úgy tovább száguld, hogy már vissza se néz, de ez nem azt jelenti, hogy nem történhet meg.

      Hetesen még egy árva piros gyertyát se láttunk, szóval így ez nekem kevéske...

      És köszönöm a dícséretet, jólesett :)

      Üdv, Fudge

      Törlés
    2. Szervusz Fudge!

      Köszönöm a visszajelzést.
      Ahogy nézem a tegnapi csak egy tüske volt. 1-2 hónapos időtávon a piavi helyzet továbbra is indokolja az emelkedést, de majd meglátjuk.
      Van másik fórum is ahová szoktál elemzéseket kitenni?
      Szívesen elolvasnám őket.

      Üdv, Tamás.

      Törlés
  5. Szia Fudge!

    Szépen alakul a grafikon. Tervezel frissítést közzétenni?

    Amúgy köszi, hogy megosztod az elemzéseidet.

    Péter

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyersanyag piac: Energia szektor (olaj, gáz, urán) - WTI, Natgas, URA, Shell, RIG, DNN, CCJ

A Fudgelliott tőzsdei-árupiaci-forex elemző blog megvalósulási statisztikája 2022-ben

További forint erő jöhet! (EUR/HUF, USD/HUF elemzés)