Nyersanyag piac: Energia szektor (olaj, gáz, urán) - WTI, Natgas, URA, Shell, RIG, DNN, CCJ

Árupiaci körképünkben most az energiaszektort néztem meg, mely a CRB index jelentős részét adja. Korábbi bejegyzések a témát illetően:

XOP ETF:

Az XOP a szektor egyik legnagyobb etf-je, az S&P indexben szereplő olajos és gázos cégeket foglalja magában. Szép tiszta abc szerkezet jött le 2014 június óta és tavaly márciusban érte el a mélypontot, azóta már 150%-al van feljebb. A jó hír az, hogy ez még mindig csak az első hullám felfelé, így egy későbbi kettes korrekció után nagyon jó long beszálló adódhat.


Naposon megnézve az első emelkedés harmadik hullámának a jelölt zónába kellene érkeznie, viszonylag dinamikus mozgással:



WTI:

A nagy kép változatlan ( itt írtam róla: 2021.03.19 - Olaj (WTI) frissítés ), bár egyelőre csak kisebb korrekciót csinált, nézzük meg az aktuális lejáratot!

A júniusi lejárat kicsit ambivalens, a momentumkép inkább abc jellemzőket mutat, ugyanakkor teljesült minden egyéb feltétel ahhoz, hogy impulzusként kezeljük, törte a bázis csatornát és elérte a fibo 161,8-at a harmadik hullám. Nekem a "right look"-hoz hiányzik még egy lekör és ez a mostani emelkedés is inkább egy átfedéses szerkezet, tipikus b hullám karakterjegyeket hordoz. Így megkapnánk a tavaly augusztustól novemberig tartó korrekció párját. Az RSI sem tudott naposon még visszamenni fenntartható bullba, ami támogatja ezt az elképzelést. 


West Texas Intermediate Crude Oil:

Ahogy az az árupiaci grafikonokra jellemző, ez a termék pl. merőben más képet fest és egyértelműen abc karakterjegyeket hordoz felfelé. A hármas hullám pont az egyes hosszáig jutott és csatornában megy felfelé. Így nyitva nyitva hagyja a kaput annak a lehetőségnek, hogy mi van, ha ez az emelkedés korrektív jellegű, ebben az esetben még egy újabb komoly esés jöhet az olaj piacán. Azért az XOP chart és a CRB alapján ennek adok kevesebb esélyt. Ha csak ezt a terméket kéne vizsgálnom, akkor a nagyobb támasz zóna az alsó narancssárga téglalapnál van, ha bull lesz, akkor nem valószínű, hogy mostanában lejön addig. Ha viszont azt látjuk, hogy szabadesésben közelíti meg a piros vonalat és csak annak a közelében áll meg, akkor erősen gyanakodjunk, hogy mégsem volt kész az olaj lefelé.




Natural Gas:

Míg az olaj már túl van a legdinamikusabban emelkedő szakaszán, addig a gáznál még csak most várható ez a megindulás a nagy képen. Egy diagonál esés érhetett benne véget és a diagonálról azt tudjuk, hogy a szerkezet elkészülte után dinamikus ellenirányú mozgás követi, így várhatóan nagyon meg fog indulni.

Havi chart, folyamatos lejárat:


Napos chart, júliusi lejárat:

Nehezen tudom megfejteni a szerkezetet, ráadásul itt kiemelten igaz, hogy a folyamatos termék teljesen máshogy néz ki, mint az adott lejárat. Mivel a vége impulzusnak néz ki, ami tetőzhet hamarosan, az abból lejövő korrekciót nézném meg, milyen szerkezettel esik, ha esetleg abc-vel megáll az alsó narancssárga zónában, onnantól lehet long, de elképzelhető, hogy mélyebbre akar jönni, mielőtt újra észak felé venné az irányt. 


Urán:

Global X FDS Uranium ETF (URA):

Hatalmas esésen van túl, ami tavaly márciusban el is készülhetett. Jelenleg az első emelkedés harmadik hullámában járhat még csak, így még van tere felfelé. Talán most jöhet egy négyes ki a zöld gyorsítóhoz, majd egy ötödik hullám, mielőtt nagyobb korrekció érkezne. Az már most látszik, hogy 12 magassága nagyobb támasz, egy kettes hullám korrekció ide érkezhetne vissza majd jó eséllyel. Berajzoltam egy lehetséges utat, több támpontunk akkor lesz, ha elkészül a négyes hullám korrekciója. Mindenesetre ebben is hatalmas potenciál van felfelé, rövidebb távon pedig amíg a zöld gyorsítóban halad az árfolyam, addig nincs kész a harmadik hulláma.






És most jöjjön néhány egyedi részvény a témához kapcsolódóan!

Royal Dutch Shell (RDSA):

A képen a 2 hetes chart, elkészülhetett egy 20 éves korrekció, ami után egy szép emelkedést láttunk. Most kivárnám, míg lejön a kettes hullám az ideális szintre és ott keresnék long lehetőséget:


Transocean Limited (RIG):

Hatalmas esésen van túl, az egykor 160 dolláros részvény most 4 dollárt ér. Ha késznek vesszük az esést, akkor hatalmas potenciál lehet benne, mert még csak most indul a bull ciklusa. Jelenleg van egy short lehetőség a charton, egyelőre trigger nélkül, ha jövő hét közepéig kiviszi a kék vonalat, akkor jó eséllyel 3 dollár alá fog érkezni, ideális célzónáját pedig a képen jelöltem, ott nagyon jó long lehetőség adódhatna, pár hónapon belül többszöröződhet az árfolyam.


Denison Mines Corporation (DNN):

Ha egy negyedik hullám háromszöget látunk, akkor dinamikusan meg kell indulnia és kivinnie a kék vonalat:

Cameco Corp (CCJ):

Egy óriás, 13 éves abc korrekciót követően indult útjára a bull ciklusa, aminek az elején járhat. Egy lehetséges útvonal a képen, szintén hatalmas potenciállal kecsegtet.


- Kérésre - By request - 

Jöjjön még néhány chart a szektorból, amiket kértetek:

Occidental Petroleum Corp (OXY):

A nagy kép alapján nem zárom ki, hogy még csak egy negyedik hullám korrekció megy felfelé és még egy dupla aljat csinál, azonban korrekció esetén is még legalább egy hasonló méretű emelkedő szakasz jöhet felfelé, a kérdés csak az, hogy honnan. A csúcstól lejövő korrekció akár kész is lehet, bár szemre nincs meg a "right look", nekem még befejezetlennek tűnik. Vagy egy potenciális fej-váll alakzat is a képen, a nagy támasza pedig 10-12 között van, ott lenne jó vétel, persze nem biztos, hogy lejön addig.

Callon Petroleum Co (CPE):

Hasonló itt is a helyzet, jöhet még egy új alj a havi chart alapján. Amit most rövidebb távon figyelnék, hogy lejön-e az ideális korrekciós zónába, mert ott jó long belépőt adhat. A jelenlegi emelkedésben a két csúcs között már divergencia van, az RSI már nem is tudott kimenni fenntartható bullba, így a longokkal óvatos lennék már ezeken a szinteken.


BP:

Tetőzés jeleit mutatja, nem sikerült kimennie még a fenntartható bull zónába az RSInek és van hetesen egy trigger nélküli short setup is, amiből 20 környékére érkezhet, amennyiben persze kiveszi a március 22-es hetes gyertya alját. Nem tudom teljesen kizárni azt sem, hogy ez csak egy korrekció felfelé és még új aljra akar menni, úgyhogy figyelni kell a lefelé mozgásra. Felfelé viszont, ha elindul, dinamikusan fog haladni, ugyanis a nagy rések miatt alig van ellenállása.



Exxon Mobil Corporation (XOM):

BP-hez hasonlóan itt is már divergencia van hetesen a csúcsok között, az RSI azonban még magasan, így nem zárom ki, hogy csak egy kis korrekciót csinál és megy tovább fel. Van több alternatíva a folytatásra, ugyanis eddig az emelkedés lehet abc is, vagy 1-2-3, utóbbira rajzoltam két lehetséges utat is, bear esetben pedig az alsó vonalat is törni fogja. Mivel a havi kép még mindig bear és nagyon alacsonyról indult az RSI, ezzel is számolni kell.


Whiting Petroleum Corp (WLL):

Szerintem kész lehet egy impulzus felfelé, 3-5 között divergencia van, a jelölt tartományba térhet vissza.



Southwestern Energy CO (SWN):

Lehet még nagy képen befejezetlen diagonál lefelé, a 6.23-as tetőt kellene kivinnie még ebben az emelkedő körben a bullos folytatáshoz. Ha az alatt megáll egy abc-vel, amire egyelőre jó esélyt látok (havi, hetes RSI nem tudott még kimenni fenntartható bullba, a csúcsok között pedig divergencia van), akkor új alj jöhet. Berajzoltam a bázis csatornát és a long határt, bármelyik törése jelentősen növeli a bear folytatás esélyét. Ha impulzus lesz belőle, akkor meredeken felfelé kell mozognia, törnie a szürke bázis csatornát és kivinnie a 6.23-as tetőt.



Western Midstream Partners (WES):

Inkább egy befejezetlen diagonálnak tűnik lefelé, mint abc kész korrekciónak, persze kizárni ezt sem lehet. De ez a felfelé kör is inkább abc jellegű - legalábbis eddig - , a csúcsok közt divergencia van, ami a trend lassulására utal, a longokkal óvatos lennék ezeken a szinteken. Ha ennek a felfelé körnek sikerülne törnie a felső lila vonalat, kialakulna egy 4-5 hullám, akkor elhinném neki, hogy long és az első nagy emelkedést láttuk. Ekkor a kettes korrekció adhatna jó beszállási pontot. Ha viszont három hullámmal megáll az emelkedés, akkor a diagonál befejező hulláma jöhet még le, új aljra.


Natural Gas ETF (Wisdomtree):

Az nem kérdés, hogy itt is egy diagonál esést látunk, ami ha elkészült, nagy és dinamikus emelkedéssel kecsegtet. Jelenleg van ugyan divergencia hetesen a két alj között, de még nagyon lent van az RSI. Két kulcsszintet lehet azonosítani, amiket kék vonalakkal jelöltem. Az alsó kék vonal törésével jöhet egy nagyobb emelkedés, de igazán a felső kék vonal törése lesz a megerősítés, hogy elkészült a teljes szerkezet.





Kommenteljétek be, ha a szektorból jó potenciállal rendelkező papírokat láttok, megnézem!



Az oldalon található elemzések nem kereskedési tanácsok! Amennyiben először jársz a blogon, olvasd el a figyelmeztetést.

Megjegyzések

  1. ETFS Natural gas
    Isin: DE000A0KRJ36
    Od7l
    Köszi

    VálaszTörlés
  2. Thx
    Ezt a 2 korábbi csúcsot lőttem én is be.
    Minden esetre egy kis zsebpénz már benne van.
    Köszi mégegyszer

    VálaszTörlés
  3. Szia,
    TechnipFMC - FTI
    Köszi.

    VálaszTörlés
  4. Szia!
    Szerinted a Rig esetében lehet még szó jelen állás szerint egy megnyúlt vagy tovahaladó flat-ről?
    Ha b hullám még nincs kész akkor gondolom igen, de gyanús nekem hogy a hullám 3-as szerkezete hogy jön ki.
    Megtiszető válaszod előre is köszönöm!
    Üdv!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Fudgelliott tőzsdei-árupiaci-forex elemző blog megvalósulási statisztikája 2022-ben

További forint erő jöhet! (EUR/HUF, USD/HUF elemzés)