Nyersanyag piac: Építőipari szegmens - meddig tarthat a drágulás a nyersanyag árakban?

Másról sem szólnak a hírek mostanában, mint hogy folyamatos drágulás van az építőanyag árakban. Az árupiacról korábban már írtam, hogy jelentős emelkedés előtt áll ( Nyersanyag piac: óriási lehet még a potenciál... (CRB Commodity Index) ), ez nem sok jót jelent az építőiparra / ingatlan árakra nézve.

Materials Select Sector (XLB):

A szektor legnagyobb ETF-je különböző vegyi anyagokkal, fémekkel, papír és fa termékekkel, valamint építőanyagokkal kapcsolatos cégeket foglal magában.

2009 óta egy átfedéses szerkezettel, de 5 hullámmal emelkedett, lehetett egy kezdő diagonál, azaz valaminek az eleje. Majd 2018-2020 között egy három hullámos korrekció után, kilőtt az árfolyam. Így a jelenlegi emelkedés egy harmadik hullám is lehet, aminek az első célára jóval feljebb, 112 dollárnál van, azaz a jelenlegi szinteknél kb 40%-al feljebb (és akkor az még mindig csak egy harmadik hullám). A jelenlegi emelkedő szerkezetet elég nehéz olvasni, tulajdonképpen kis korrekciókkal folyamatosan emelkedik. 

Múlt héten jött egy nagy piros gyertya, egyelőre három hullám az esés, de ha kialakul egy 5 hullámos szerkezet belőle, abból tudni fogjuk, hogy az önmagában nem lehet korrekció, így az csak az esés első szakasza lehet. Ez azt jelentené, hogy egy 10%-os korrekciót követően újra felfelé indulnának az árak.


Acél (CRU):

Általam kevésbé ismert határidős piaci termék a US Midwest Hot-Rolled Coil Steel Index, ami egy acél benchmark. 2020 augusztusában indította be a rakétákat, azóta négyszereződött az árfolyam. Korrekciónak a leghalványabb nyoma sincs eddig, klimax van nagyobb tf-eken, így bármikor jöhet egy nagyobb korrekció, bár nem csodálkoznék, ha az 1900 környékét még elérné előtte. Az emelkedés előtti szerkezet nem szép, talán egy failed flat lehetett, a benchmark csak 2009 óta van, így nincs elég történet, amiből következtetni lehetne arra, hogy harmadik, vagy ötödik hullám fut most felfelé.


Az augusztusi lejárat már ad némi támpontot a szerkezetet illetően, az emelkedés az ötödik hullámában járhat, ha kész, le fogja törni a kék vonalat:

Alumínium:

A folyamatos határidejű termék chartja 2015-től elérhető, ezen viszont gyaníthatóan 2018-2020 között egy háromszög mutatkozik, ami vagy egy négyes vagy egy b hullám lehet csak, így a mostani felfelé kör után jelentős korrekció várható. Az emelkedés pedig szintén a vége felé járhat, a kék vonal törése lesz a megerősítés, hogy kész, de nem zárom ki, hogy előtte még kell neki egy utolsó felkör.



Fa:


Mostanában azt is hallani, hogy a faanyag is nagyon megdrágult, napi áras lett, vagy nincs is (Egy jó cikk a témában: Nincs fa az építőiparban világszinten )  Az tény, hogy 2020 március óta 2021 májusig nagyon durva emelkedés volt a fa árában, melynek következében 14 hónap alatt a hatszorosára drágult. Azonban az alább grafikonon látható, hogy Amerikában a csúcstól már 55%-al lejjebb van az ára és további esés várható. Berajzoltam neki egy lehetséges utat, bár ez a chart az amerikai piac árait tükrözi, úgy tudom, hogy Európában jelenleg is kb dupla annyiba kerül a faanyag, mint év elején.


Megnéztem még egy egyedi részvényt is az ágazatból:

NUE:

1905 óta létezik ez az acéllal foglalkozó cég, itt már elindulhatott egy negyedik hullám korrekció:


Heidelbergcement AG:

Kérésre néztem meg, csatolva a 3 hetes idősík. A 2008-as nagy esése óta egy oldalazó, három hullámos mozgással halad előre, ami akár egy nagy épülő háromszög is lehet. A 2020-as aljtól elindult emelkedés is inkább egycsatornás, ezért egy abc jellegű mozgásra számítanék, ami végül 90 fölé érhet (berajzoltam egy lehetséges utat, de az is lehet, hogy a mostani emelkedés még nincs kész, naposon van esély egy bika csúzli kialakulására, amiből jöhet még egy új lokális csúcs is):




Ha tudtok küldeni olyan cégeket, aminek kapcsolata van az építőiparral (lehetőleg hatással Európára), küldjétek el, megnézem!

Megjegyzések

  1. Válaszok
    1. Ezzel feladtad a leckét, nem túl impresszív a chart, berajzoltam hozzá a csatornákat, de nem igazán tudom, mit akar. A mostani emelkedés inkább abc jellegű, mint impulzus (ettől még lehet az, csak nem szép): HCMLY hetes

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Fudgelliott tőzsdei-árupiaci-forex elemző blog megvalósulási statisztikája 2022-ben

Nyersanyag piac: Energia szektor (olaj, gáz, urán) - WTI, Natgas, URA, Shell, RIG, DNN, CCJ

Bitcoin: túl gyorsan, túl messzire... Kriptopiaci körkép (Bitcoin, Ethereum, XRP, Cardano, Dogecoin, Polkadot, Litecoin)