Nyersanyag piac: óriási lehet még a potenciál... (CRB Commodity Index)

2020. áprilisában jelentős aljat fogott a nyersanyag piac és 12 évnyi bear piac után emelkedés indult. Az azóta eltelt egy évben nagyot ment a piac, így megnéztem, érdemes-e még ez után beszállni.

Nagy általánosságban, a nyersanyag piac nagyjából 30 éves ciklusokat csinál, amiből az első kb 10 év emelkedés, a következő 20 pedig egy medve piac. Az utolsó 30 éves ciklus nagyjából 2000 környékén indult és 2010 magasságában érte el a tetőt. Ebből, ami nekünk fontos, hogy jelenleg, a ciklusokat tekintve egy medve piacközepén járunk, aminek valamikor a 2030 körül lesz vége. Van egy ábrám is erről, itt kicsit mások a számok, de a lényeg ugyanaz, még jónéhány évig bear piacon leszünk.





Mit tudunk a nyersanyagok medve piacáról?

Ekkora időtávban egy medve piac nem jelenti azt, hogy folyamatosan lefelé mennek az árak, hanem dinamikus le-fel mozgásokkal halad előre a piac, aminek most éppen egy felfelé menő szakaszában vagyunk. És akkor nézzük meg hozzá a chartokat :)

CRB Commodity Index:

Az index összetételéről itt lehet olvasni (39% energia, 41% to mezőgazdaság, 7% nemesfém, and 13% ipari fém), havi képen így néz ki a 2008-2009-ben indult esés, ami erős lejtmenetben cirka 12 évig tartott, így pár évnyi korrekcióra lehet számítani most. Azért fontos látni, hogy bear piaci korrekcióról beszélünk,  mert a korrekció után nem egy 5 hullámos emelkedést várunk, hanem egy hármas szerkezetű hullámot. Nagyjából berajzoltam a várható útját, az jól látható, hogy jelenleg az emelkedésben nagyjából fél úton lehetünk és óriási még felfelé a potenciál.





Hetes chart:

Az első felmenő szakasz egy A hullám impulzus, ami lehet még csak most kezd el gyorsulni (egy lehetséges számozás a képen), így akár nyár végéig is tarthat az első emelkedő szakasz, mielőtt jönne egy nagyobb b hullám korrekció. Alternatív számozásként még elképzelhető, hogy már a nagy négyes épül, csak még nincs kész. Utána viszont egy megnyúlt ötösnek kellene jönnie (ami egyébként az árupiacokra általánosságban is jellemző).




A későbbiekben az egyes szektorokat is meg fogom nézni, érdemes lesz olvasni a blogot (az oldal tetején tudtok feliratkozni, hogy kapjatok frissítéseket az új tartalmakról - feliratkozás után nézzétek az emailt, mert meg kell azt erősíteni!)

Addig is írjatok nekem, hogy Ti mivel (milyen konkrét termékkel) kereskedtek az árupiacokon!



Az oldalon található elemzések nem kereskedési tanácsok! Amennyiben először jársz a blogon, olvasd el a figyelmeztetést.

Megjegyzések

  1. Ez a ciklus mennyire igaz az aranyra nézve?
    Ha mondjuk új csúcsot csinálna az éven az még beleférne a korrekció szabályaiba?
    Lehetne ~2100 dollárt B hullámként kezelni? A Hullám természetesen a 2015 ös alj.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az igazán fontos, hogy az arany valószínűleg tetőzni készül. Már most divergencia van a csúcsok között nagyobb tf-en, ami azt mutatja, hogy fárad. Lehet, hogy diagonál vége lesz, meglátjuk. Általánosságban a B kimehet új csúcsra, sokszor ki is megy, ez az expanded flat, vagy szokták bika csapdaként is emlegetni.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyersanyag piac: Energia szektor (olaj, gáz, urán) - WTI, Natgas, URA, Shell, RIG, DNN, CCJ

A Fudgelliott tőzsdei-árupiaci-forex elemző blog megvalósulási statisztikája 2022-ben

További forint erő jöhet! (EUR/HUF, USD/HUF elemzés)