Nyersanyag piac: Nemesfémek (arany, ezüst, platina, palladium, réz)

Árupiaci kitekintőnk első részeként a nemesfémeket néztem meg, mivel fontos szinthez érkeztek. A bullish verziók ugyan nem törtek, azonban pár hónapos távlatban van esély még a bearish folytatásra, legalábbis számolni mindenképp érdemes velük.

Egyébként az árupiacokban még nagy potenciál van, erről itt írtam: Nyersanyag piac: óriási lehet még a potenciál... (CRB Commodity Index)

Arany:

Sokszor foglalkoztam már vele a blogon, legutóbb itt: 2021.04.22 - Nemesfémek: arany, ezüst, platina, réz, palladium - frissítés

Most elérte a kritikus ellenállást, de nem tetszik annyira a szerkezete, így van esélye egy lefordulásnak a jelenlegi szintekről, a kérdés, hogy mekkora lesz. Jelenleg elérte a csatorna tetőt, az impulzus pedig az ötödik hullábán járhat, aminek a maximális hosszát is tudjuk, ugyanis a harmadik hulláma rövidebb volt, mint az első, így az ötödik nem lehet hosszabb a hármasnál, mert akkor a hármas lenne a legrövidebb (tudtok követni? :)

Így max. 1830 körülig van tere, amennyiben jó az elgondolásom. Ha tévedek, az is igen gyorsan ki fog derülni és elő lehet venni egy másik alternatívát :) Bull esetben csak egy kis abc várható lefelé, bear esetben viszont egy jóval nagyobb esést fogunk látni.

Update: közben hír volt, ami kivitte 1845-ig, de a gyertya fele már eltűnt, így most kivárás van, hogy mi lehet felfelé a szerkezet.


Nézzük meg hozzá, hol tart most a GDX. A 39-es kritikus szint alatt vagyunk és egyelőre nem viselkedik tiszta impulzusként az emelkedés, hacsak nem egy 1-2-1-2 alakul. A szerkezet nem egyértelmű, lehet akár egy abc is felfelé, ahol c befejező diagonál lesz, de akkor az még nincs kész. Kritikus szint a 34.32-es alj, az töri a rövid távú long elképzelést.




Ezüst:

A bullish running flat verzióról már volt szó, most nézzük meg a bearish alternatívát. Azt írtam már többször, hogy véleményem szerint nem ment elég mélyre a korrekció és 20 környékére le kéne még jönnie, de csak nem akar azóta sem. Jeffrey Kennedynek is meggyűlt vele a baja, hogy mit láthatunk itt, annyira nem egyértelmű, hogy mit csinál. 

A jelenlegi emelkedés nem tűnik impulzívnak, inkább egycsatornás, nekem nem elég meggyőző még, ezért vettem elő ezt az alternatívát, ami egy komplex, flat-flat-zigzag korrekció lenne, érdemes rá figyelni, mert akkor innen elég nagy lefordulás jöhet. Kritikus szint a 25.6-os alj, az a jelenlegi long határ.




Ehhez megnéztem még egy ezüst bányász cég részvényét is (First Majestic Silver Corp), amiben szintén nem tűnik még késznek a korrekció, akár ez is lehet belőle:



Platina:

A korábbi nagy kép elképzelés nem változott, nézzük mit csinál most. A jelenlegi emelkedés egy átfedéses, satírozós valami, inkább b hullám jellegű, így az előtte lévő esés párja várható még a további emelkedés előtt. A másik lehetőség, hogy kész volt a korrekció azzal az eséssel és egy hasonló satírozós szerkezetből indul az ötödik hullám, amit berajzoltam.






Palladium:

Nem zárom ki, hogy kész a B hullám, megerősítés a kritikus szint törése lesz lefelé. (Korábban azt írtam: "a jelenlegi emelkedés egy flat B hulláma lehet, csúcsok között divergencia is kialakult, amiből jelentős esés várható hamarosan"). A jelentős esés konkrétan azt jelentheti, hogy akár feleződhet az árfolyam.


Réz:

Korábbi számozásomat felülbírálom és mivel a nyersanyag piacokon általában az ötödik hullám megnyúlik, nem zárom ki, hogy 5 fölé érkezzen:

Ehhez egy részvényt is megnéztem (Southern Copper Corporation), aminek szintén az ötödik hulláma indulhatott most el: 


BHP:

Kérésre megnéztem ezt a bányász céget, ők sokféle ércet termelnek ki, főleg rezet, de gázban és olajban is van érdekeltségük. A chart igen bullishnak néz ki és nagyon potenciál van benne a következő években, ha minden igaz, akkor ciklus szintű harmadik hullámában jár, célzónák a képen:



Írjatok még a témához kapcsolódó, általatok jónak tűnő cégeket, megnézem!



Az oldalon található elemzések nem kereskedési tanácsok! Amennyiben először jársz a blogon, olvasd el a figyelmeztetést.

Megjegyzések

  1. Ez szépen összeraktad.
    🤜🤛

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük szépen. A GDXJ chartot is fel tudnád még rakni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. GDXJ elég bullish, már havin is fenntartható bullban van, így lehet belőle akár egy 1-2-1-2 indulás is még, megerősítés a kék vonal felett: https://www.tradingview.com/x/0ZBWVLah/

      Ha az alatt egy abc-vel megáll, akkor még nincs kész lefelé a teljes korrekció.

      Igazából nagyon hasonló a chart az aranyéhoz, tehát kb ugyanaz érvényes erre is.

      Törlés
  3. Ha már commodity, akkor megteszed, hogy a NatGas-ról is megosztod a véleményed? Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sorra kerül az energia szektor hamarosan, abban lesz gáz is.

      Törlés
  4. Szia!

    Tetszett az elemzes!
    Jo a temavalasztas is.

    Ha mar nyersanyag es a banyasz cegek is.
    Esetleg tudsz majd egy elemzest kesziteni a
    BHP Group-rol magasabb idosikon?
    Ok sokfajta érccel foglalkoznak,de foleg rezet termelnek ki,ezert is passzolna ide.
    Elore is nagyon szepen koszonom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez nagyon jó, köszi a tippet, feltettem a chartot hozzá :)

      Törlés
    2. En koszonom a gyors es preciz elemzest.
      Nem tudom, hogy mennyire foglalkoztatnak,de 5G technologiat kiepito cegekrol ti mit gondoltok?
      Verizon, At&T most elegge alulertekeltnek tunik, ugy hogy jelenleg rengeteg potencial van ebben a technologiaban.

      Törlés
  5. Arany C hulláma tripla zig-zag?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, a C hullám önmagában ötös szerkezetű impulzus, zigzag pedig korrekciós hullám.

      Törlés
    2. A te általad felvázolt C hullám.. Lehet y hullám?
      Úgy tudom nem zárja ki semmi a mély x hullámot ami visszatesztelte az 1670 et.. Majd onnan föl a mostani szintig.
      Ha butaság legalább tanulok belőle..

      Törlés
    3. Utánna olvastam ennek a wxy correctiv szerkezetnek
      Az x hullám 88.7 fibonacci értéktől többet nem szokott korrigálni.
      Esetleg volt rá példa már?
      Viszont ha C impulzus volt akkor most épül a 4-es hullám.Majd az 5..

      Törlés
    4. Pontosítanék, az X hullámra nem jellemző, hogy 61,8%-nál többet korrigáljon vissza a megelőző szerkezetből. Ha megnézed az aranyat, ott pont ennyit korrigált vissza az 1959-es csúcs január 6-án. Egyelőre nem tudom eldönteni jelenleg mi megy fel, ilyenkor legjobb a kivárás.

      Törlés
    5. Azt a szerkezetet én is a mostani mellé állítottam, minden esetre ha tovább esne a részvénypiac, az arany is kénytelen lenne megadni magát.
      Kedd szerda esés majd csütörtök fordulás és a pénteki inflációs adat eldurrantja fölfelé 🥴🙂

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyersanyag piac: Energia szektor (olaj, gáz, urán) - WTI, Natgas, URA, Shell, RIG, DNN, CCJ

Nem nyugszik a forint... EUR/HUF, USD/HUF, EUR/USD frissítés

A Fudgelliott tőzsdei-árupiaci-forex elemző blog megvalósulási statisztikája 2022-ben