A záró diagonál ereje (avagy meglepetés-e a bitcoin drámai zuhanása?)

A záró diagonál egy, a hullámelméletben definiált alakzat, amit Elliott fedezett fel és akkor jelenik meg a grafikonon, amikor a megelező trend túl gyorsan, túl messzire haladt. Nem összekeverendő a hagyományos TA ékjeivel (nem minden ék záró diagonál). 

Miről is szól ez az alakzat?


Egy erőteljes trendirányú mozgás végén a piac újabb és újabb lökéshullámmal próbálja még tovább vinni az árfolyamot a trend irányába, de már nincs elég ereje tartani a momentumot, abc mozgásokkal halad előre, majd elfárad. Ekkor - amennyiben ez a fő trend szintjén alakul ki - Elliott szavai szerint:
"drámai fordulat következik be, amely nyomán az árfolyam meredek szögben teszi meg az utat az alakzat kiindulási pontjáig és még valamennyit".

Ha időben felismerjük az alakzatot, akkor nem érhet minket váratlanul az azt követő mozgás dinamikája, az alakzat végén ugyanis ugyanazt a távolságot kétszer-háromszor gyorsabban teszi meg az árfolyam, mint az odavezető utat.

Nézzük meg a Bitcoin chartját, amire először április 13-án hívtam fel a figyelmet ( Új csúcson a Bitcoin - érdemes most beszállni? ), ahol azt írtam: "ha elkészült, akkor az ending diagonálra jellemző szabadesést kell majd látnunk, ami gyorsan elérheti az alakzat kiinduló pontját"

Jelen esetben több, mint 1 évnyi emelkedés ötödik hullámának végén alakult ki a záró diagonál, majd ezt követte a "hulló kés"-szerű zuhanás. Amennyiben az alakzat kiinduló pontjának pedig a januári aljat tekintjük, akkor 28700 dollár alá kellene, hogy megérkezzen, meglátjuk, hogy végül teljesül-e.


Vajon ha a hírek mozgatták az árfolyamot (először az indiai kripto tőzsde bezárás, később fed nyilatkozatok, majd a kínai szabályozás), akkor honnan lehetett előre látni az esést? Egy erős trend végén az ilyen dinamikus fordulót sokszor a hírek indítják el, de én inkább azt mondom, hogy azt nem lehetett tudni, hogy milyen hírre fog elindulni az erőteljes déli mozgás. 

Diagonál korrekciók végén is kialakulhat, "gyönyörű" az EURJPY havi grafikonja, ahol a korrekció c hulláma volt diagonál, ami után az árfolyam két és félszer gyorsabban visszament a diagonál kezdő pontjáig, illetve még azon is túl.

Ugyan a záró diagonál egy könnyen kereskedhető alakzat, de fontos, hogy figyeljünk a kontextusra, mert könnyen összetéveszthető akár 1-2-1-2-k sorozatával, vagy háromszögekkel. A megerősítést a feltételezett négyes alj/tető törése adhatja.


A záró diagonált kereskedési szempontból azért szeretjük, mert a lezárása után nagy és dinamikus árfolyammozgás valószínűsíthető, márpedig abban mindenki benne szeretne lenni. Úgyhogy ha ilyen alakzatot láttok valahol, feltétlenül szóljatok! :)

Zárásként pedig tekintsük meg az USD/HUF havi grafikonját, amiről korábban már írtam és gondolkodjunk el rajta...

Ha nem szeretnél lemaradni a bejegyzésekről, iratkozz fel az értesítésekre az oldal tetején! (feliratkozás után egy emailt fogsz kapni a megerősítéshez).



Az oldalon található elemzések nem kereskedési tanácsok! Amennyiben először jársz a blogon, olvasd el a figyelmeztetést.

Megjegyzések

  1. Szia Fudge!

    Szavarsvadásznál is láttam már azonosítva ezt az USDHUF ED-t, de most így a teljesült BTC mellé rakva még ütősebb, tényleg elég ijesztő és érdekes, mi minden történhet, míg ez megvalósul. Ahogy írod, a kifejlődés idejénél lényegesen rövidebb idő alatt.
    Egészen valószerűtlen, hogy a magyar gazdaság (ezáltal a fizetőeszköz), vagy legalábbis a megítélése ilyen gyorsan és ilyen nagyot javuljon, bár a kamatemelés(i ciklus kezdete) mindenképp segít valamicskét. Ha viszont nem a HUF a hunyó, akkor a dollárnak kell inkább gyengülnie, de az meg azt vetíti előre, hogy brutál mértékben leértékelődnek a dollárban tartott megtakarítások, befektetések.
    Emiatt szerintem az sem kizárt, hogy mégis csak bekerülünk mi az eurozónába és a HUF értéke már csak legfeljebb elméleti szinten lesz követhető USD ellenében és valójában az EUR erősödése lesz az (USD-vel szemben), ami megjelenik ebben a keresztben is.
    Csak spekulálok és ugye ok-okozat, ami Elliotti megközelítésben inkább fordított relációban van, mint ahogy a legtöbb ember gondolja.
    Köszi az elemzéseket, igényesek, hasznosak. Csak így tovább!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Apropó, van arra statod, vagy valahol kutatás, hogy az ED hány %-ban validál?

      Törlés
    2. Kérdésedre a válasz, az ED ritkán nem validál, amennyiben ED volt :) Ha nem úgy viselkedik, mint ahogy kellene neki egy ED után, akkor valami nem oké, lehet még nem fejeződött be az alakzat, vagy lehet nem az volt, amire gondolunk.

      A "lényeg a túl gyorsan, túl messzire" elv, ami szépen feküdt a bitcoin esetén.

      A dollár index maga is lehet egy hatalmas diagonál, aminek az ötödik hulláma még csak most tart dél felé. A FED pedzegeti a digitális dollárt, lehet az veszi át majd az USD helyét idővel. De ez csak egy lehetőség, aztán majd a piac eldönti, hogy mit akar.

      Van egy másik lehetőség is pl az USDHUF-nál, miszerint az egész egy indító diagonál (LD), ami után szintén korrekció jön, de korántsem olyan drámai, csinál egy nagy abc-t és megy tovább fel. Idővel többet fogunk tudni :)

      Törlés
    3. A digitális dollár általi hagyományos kiszorítása bennem is felmerült, bár ott kétséges, hogy térhet el egymástól esetleg a kettő értéke. Feltételezem, ha meg is valósul a digitális (mondjuk a számlapénz ma is digitális), akkor az 1:1 váltásban lesz (ha máskor nem, induláskor biztosan).
      Ha LD lenne akkor 5-3-5-3-5-öt kellene látnunk, ED-ben meg 3-3-3-3-3-at. Szemre nekem ez jelenleg inkább utóbbi, ezért törpölök a jövőt fürkészve, milyen majdani változásokat takarhat, hiszen nem csak ezt a keresztet kereskedjük. :)

      Törlés
    4. LD gyakran valóban 5-3-5-3-5, de erre nincs szabály, lehet 3-3-3-3-3 is. Ez az egyetlen alakzat, amit az utókor "fedezett fel", nem Elliott, így nincs egyértelmű állásfoglalás a témában, de lehet találni példát mindkettőre.

      Törlés
  2. EUR HUF meddig jöhet fel? hová várod?
    üdv. Karesz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Tettem ki friss bejegyzést most róla.

      Törlés
  3. Szia Fudge,

    Erről az elemzésről mi a véleményed? Szakmailag mennyire hiteles? Te is így látod hogy még most jön az 5ös hullám?

    https://www.youtube.com/watch?v=33Qx9e4Yjvs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Belenéztem, szakmailag felkészültnek tűnik. Szerintem is még csak a hármas készült el, a trendszint a kérdés, ránézésre az ő kék kettesénél már egy nagyságrenddel nagyobb a most futó korrekció, így én azt gondolom, hogy már az eggyel magasabb rendű trend négyese futhat. De megnézem majd részletesen is, amint lesz rá idő :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyersanyag piac: Energia szektor (olaj, gáz, urán) - WTI, Natgas, URA, Shell, RIG, DNN, CCJ

A Fudgelliott tőzsdei-árupiaci-forex elemző blog megvalósulási statisztikája 2022-ben

Bitcoin: túl gyorsan, túl messzire... Kriptopiaci körkép (Bitcoin, Ethereum, XRP, Cardano, Dogecoin, Polkadot, Litecoin)