2021.05.21 - Mit csinál az OTP?

Immáron negyedik hete egyre masszívabban emelkedik az OTP. Nézzük meg, milyen támpontjaink lehetnek az emelkedésben!

30 perces chart:

Szokásaimtól eltérően most a kis idősíkkal kezdek, tekintsük át a teljes, 2021 április 14 óta tartó emelkedést, ami kicsit több, mint 1 hónap alatt 22% profitot hozhatott a részvényeseknek, amire azért valljuk be kevesen számítottak. Ez az emelkedés is nagyon lassan indult, így inkább korrekciónak gondoltam, mert benne volt egy bika csapda lehetősége, de a piac másképp döntött.

A chartot megnézve különböző eszközök állnak rendelkezésünkre, hogy elemezzük a mozgást. Az egyik a párhuzamos csatornák megrajzolása, szürkével a bázist rajzoltam, zölddel a gyorsítót, jelen esetben kettőt is, mert a feltételezett ötödik hullámnak is behúztam a gyorsítóját.

Ezen kívül különböző színekkel jelöltem a különböző trendszintekhez tartozó korrekciókat, hiszen azt tudjuk, hogy az azonos trendszinten lévő korrekciók térben/időben arányosak egymással. Minden ötös szerkezetben két korrekciót kell, hogy lássunk, az alhullámokban az egyes korrekciók pedig kisebbek, mint az eggyel magasabb rendű trendszinten.

Ezek alapján az alábbi számozás alakult ki, ami azt jelenti, hogy akár kész is lehet felfelé az április 14 óta indult hullám. Emelkedhet-e tovább? Persze. Viszont tudjuk, hogy mik azok a kulcsszintek, amiket figyelnünk kell.



Az egyetlen furcsaság a vége, hiszen a feltételezett ötös meredekebben emelkedik, mint a hármas, ami az esetek többségében fordítva szokott lenni. Azonban szabályt nem szeg, lehet egy meggyúlt ötös. A másik lehetőség, hogy még mindig csak 5/3-ban van, bár egyelőre ezt a csatornák nem támasztják alá, illetve ez esetben azt kellene feltételezzük, hogy a kék 3-4 az eggyel kisebb trendszintű 1-2, de akkor a kis egyes lényegesen nagyobb lenne, mint az eggyel magasabb trendszintű 1-es. 

Mit kell lássunk ahhoz, hogy tudjuk, hogy kész a szerkezet?

Jönnie kell egy minden korábbinál nagyobb korrekciónak, tehát a kék téglalapokkal jelöltnél nagyobbnak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az első eső szakasznak törnie kell a középső kék vonalat, vagy legalábbis nagyon közel kell hozzá megállnia, ez jelentené azt, hogy elkészült felfelé a szerkezet (ha odáig egy három hullámos esést látunk, akkor még rövid távon is mehet tovább fel). Ha elkészült, a teljes abc esésnek ideálisan a narancssárga zónába kellene érkeznie a bull folytatáshoz.

Ha már az első esés leszakítja az alsó kék vonalat, vagy annak közelében áll meg, gyanakodjunk, hogy valami nagyobb szerkezet készült el és nem csak ennek az impulzusnak a korrekciója jön, hanem a nagyobb szerkezeté. 

Napos chart:

Ugyanerre az analógiára berajzoltam naposon is az egyes korrekciókhoz tartozó téglalapokat, itt viszont már nincs olyan könnyű dolgunk. Korrektív abc-nek gondoltam a felfelé kört a tavaly április aljtól, az indikátorkép is ezt támasztotta alá, de ahelyett, hogy gyors esés következett volna, csinált egy sekély, de időben elnyúló korrekciót, ami négyes hullámokra jellemző és már arányosnak is mondható a ketteshez képest (kék téglalapok). A középső kör viszont kérdőjel, mivel kettő helyett három, közel azonos nagyságrendű korrekció is kialakult, de ezt most tegyük zárójelbe. 

A másik kérdőjel az ötödik hullám, ahol az első két felfelé körhöz képest csak lényegesen kisebb korrekciókat látunk, ami vagy megnyúlásra utal és arra, hogy a piac nagyon menni akar, vagy felmerül, hogy még csak az 5/3 fut (erre lentebb kitérek). Ezért kell mindenképpen megnézni kisebb idősíkon, hogy milyen esés fog lejönni, ha elkészül a felfelé menő szerkezet. 

Még egy dolgot üzen egy esetleges 5 hullámos emelkedés a 2020 áprilisi aljtól, mégpedig, hogy  elkészülhetett a teljes korrekció, ami pedig egy még nagyobb kérdőjel, hiszen 5 hullám jött le.



A bullishabb verzió: Nézzük meg közelebbről az utolsó emelkedő szakaszt ugyanezen az idősíkon. Tekintve, hogy a korrekció alja február 23-án volt, így az utolsó impulzus akár onnan is indulhatott, ami azt jelenti, hogy az április 14 óta tartó emelkedés egy harmadik hullám lenne. Ebben az esetben, amíg az árfolyam a zöld gyorsítóban halad, elérheti a jelölt szinteket is. A harmadik hullám elkészültekor a lejövő korrekció akkor még csak egy negyedik hullámos, valószínű sekély korrekció lenne, ki a zöld gyorsító faláig, majd onnan újra északi lesz az irány. Egy negyedik hullámos eséshez van egy kulcsszintünk is, nem zárhat 13980 alá, mert akkor belelógna a kettes hullám tartományába. 

Ennek a verziónak a problémája, hogy így viszont a fentebb jelölt kék téglalapok nem lennének arányosak, ami megint további kérdéseket vet fel.





Hetes chart:

A hetes képet már log skálán érdemes viszgálni, itt pedig egészen másképp néz ki a csatorna, most érte el a tetejét és jól látható mekkora ellenállás is van ezen a szinten, nagyon kis esélyt adok annak, hogy ekkora lendülettel ezt elsőre áttörje, inkább a visszapattanásra fogadnék. Az RSI is olyan magasságokba ért, ahol ezen az idősíkon utoljára a tavalyi nagy esés előtt járt, ami szintén figyelmeztető jel. Nincs még klimax, ugyanakkor az OTP 2009 óta összesen háromszor járt 75-ös érték felett.



Havi chart:

Egy lehetséges számozás a képen, ami alapján továbbra is igen bullish a kép, az egyetlen kérdés, hogy kész van-e a négyes és már az ötös tart felfelé? Elérte a gyorsító szélét, úgyhogy akár lehet is (bár továbbra is ott villog a nagy kérdőjel nálam, de azzal kell főzni, amiből tudunk :). Ez esetben ezzel szemben a minimum elvárás az új csúcs, amihez már igen közel járunk, azonban ha még csak 5/1 futna, akkor sokkal messzebb is juthat még mielőtt a nagy négyes korrekciója elkezdődne.



A fentiekből jól látható, hogy a chart nem mindig ad egyértelmű képet a folytatáshoz (legalábbis hullámelméleti alapon), azt viszont tudjuk, hogy milyen kulcsszintjeink vannak és hogy miket kell látnunk ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, hogy a trend melyik fázisában járunk. 

Az oldalon található elemzések nem kereskedési tanácsok! Amennyiben először jársz a blogon, olvasd el a figyelmeztetést.

Megjegyzések

  1. Szia!

    Köszönjük ezt a nagyszabású, részletes elemzést! Rengeteget tanultam belőle :)

    Üdv,
    Tamas

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyersanyag piac: Energia szektor (olaj, gáz, urán) - WTI, Natgas, URA, Shell, RIG, DNN, CCJ

A Fudgelliott tőzsdei-árupiaci-forex elemző blog megvalósulási statisztikája 2022-ben

További forint erő jöhet! (EUR/HUF, USD/HUF elemzés)