SPX - hol járunk? (S&P 500 tőzsdeindex 1790-től napjainkig)

A kérdés, amire mindenki tudni szeretné a választ: meddig emelkedhetnek az amerikai tőzsdék? Megnéztem, milyen információk állnak ehhez rendelkezésre. 

MEGJEGYZÉS: Nem én vagyok az első, aki ekkora időtávot elemez, az érdem Szarvasvadászé, aki már tavalyi évben publikálta a chartokat (itt olvasható). Ekkor én még csak a tanulási folyamatom elején jártam és azóta sokat tanultam tőle is, arról a módszertanról, amit használ. Így próbáltam most nekiugrani és bár láttam korábban az ő ábráját, igyekeztem ettől függetlenül elvégezni a munkát. Hasonló eredményre jutottam.

Kezdjük távolról, íme az SPX chartja ÉVES bontásban (1 gyertya = 1 év), cirka 1790-től.

SPX éves chart:




Mit látunk a képen?

Egy szép harmadik hullámot, ami 1932-től, a Nagy Gazdasági Világválság alatti aljtól indul és jelenleg 89 évet ölel fel. Ezen belül jól láthatóan megjelenik egy ötös hullámszerkezet, aminek az utolsó hullámában vagyunk. Ez a hullám 2009 óta tart, azaz 12 éve. A cikluson belül az ötös hullám általában az 1-essel arányos, itt az 1-es hullám 4-5 évig tartott, az ötös most tart 12-nél, azaz a mostani egy megnyúlt ötös hullám.

A megnyúlt hullámokról Elliott így fogalmaz: „Drámai fordulat követi, jelezve, hogy az árfolyam túl gyorsan, túl messzire jutott”, illetve hogy az árfolyam nagyon gyorsan visszatér oda, ahonnan a megnyúlás kiindult.

Azt is láthatjuk, hogy a ciklus befejezése után a (II)-el jelölt korrekció párja kellene hogy jöjjön, ami ki kell, hogy oldalazzon majd a zöld gyorsító csatorna faláig, valahová az eggyel magasabb szintű ciklus 4-es hullám tartományába, a rajzon jelölt zónába, valahová 700-1400 közé.

Hogy egy ilyen mértékű esést mi fog "triggerelni", ezt szerintem senki nem tudja, nem látja előre. De valami olyan kaliberű eseménynek kellene következnie, mint amilyen az 1929-es világválság volt. Legalábbis ezt mondja a chart. (Ha van ötleted, szívesen olvasnám a kommentek között :)

Érdekesség, hogy a Covid okozta pánik miatti 2020-as visszaesést gyakorlatilag észre sem venni ezen a grafikonon.


Negyedéves chart:

A negyedéves charton berajzoltam az eggyel alacsonyabb rendű bull ciklus gyorsítóját, ami azért érdekes, mert jól látszik, hogy a négyes hullám korrekció szépen elérte a gyorsító falát, ez várható az eggyel magasabb rendű ciklus esetén is. (Megjegyzés: az 1976 körüli kilógás azért nem számít, mert a gyorsító csatorna mindig az aktuális csúcsot követi, így akkor még máshol volt a csatorna tető és az a korrekció akkor még nem érte el a gyorsító falát.)

Az is látszik még, hogy a nagyobb eséseket a charton divergencia jelezte (2000, 2007, 2018), az utolsó szakaszban nincs még egyértelműen látható jelzés, ezen az idősíkon.




Havi chart:

Nézzük meg az utolsó szakaszt, a 2009-től induló bull ciklust (nagy IV-től), hiszen számunkra most ez az érdekes. Ezen a trendszinten mindenképp nagyon valószínűnek tűnik, hogy most a szerkezet utolsó, ötödik hulláma tart északnak. Érdekesség, hogy a teljes ciklus során egyszer érintette az 50-es mozgót, majd utána pont a 100-as mozgóig szúrt le. Mindkét esetben a piac megvette az esést, a gyertya teste kb 50%-a a teljes gyertyának. Az első komolyabb támasz 2700-2800, a legerősebb pedig 2000 környéke. A kritikus szinteket is jelöltem a rajzon.

Ha elkészül a TELJES szerkezet (tehát a teljes, jelenleg cirka 90 év 5 hulláma), azt onnan fogjuk tudni, hogy havi charton szemre egy töretlen esést kell lássunk, ami letöri a piros vonalat, azaz a 2180-as aljat, vagy annak a közelében áll csak meg (valószínűsíthetően a 2000 körüli támasz közelében).
 


Hetes chart:

Hetesen annyi látszik, hogy a tavaly márciusi alj óta, kis korrekciókkal (nagyjából 24%-osokkal), átfedéses szerkezetekkel, de töretlen momentummal igyekszik felfelé az árfolyam, ami diagonálra utal.

Viszont az, hogy ennyire sekély korrekciók voltak csak, elgondolkodtató, mert lehet, hogy egy leading diagonált látunk, azaz még csak az 5-ös hullám első alhullámát. Ha nem ragaszkodunk a számozáshoz (ilyen esetekben tényleg csak találgatás lenne részemről), akkor a következő támpontjaink vannak:

A képen jelölt bika csúzli már elérte a célárát, sőt a korábban számolt célárakat is és már a harmadik célzóna felé tart. Ha pedig A=C-vel számolunk, az pont 5000 körülre jön ki. Extrém megnyúlás esetében ez sem elképzelhetetlen. 

Az is látszik, hogy a legerősebb támasz 2700 környékén van, a következő nagyobb 3300-3400 környékén. Ha netán olyan esést látunk ezekre a szintekre, ami egy kész abc korrekcióra utal, azokat az eséseket valószínűleg meg kell venni, mert akkor az épülő diagonál kettes korrekcióját látjuk és onnan újabb csúcs várható.


Összességében elképzelhető egy ilyen jellegű mozgás (skicc jelleggel):



Napos chart:

Egy jól látható bika csúzli volt a charton, aminek már megcsinálta az első célárát. Lehet hogy lejön még a narancssárgával jelölt zónába, de alapvetően még van tere felfelé elérni a felső zónát. Fordulatnak jelenleg nincs még nyoma ezen az idősíkon.


4 órás chart:

A 4 órás idősíkon egy abc-t láthatunk, ami hamarosan eléri a csatorna tetejét, ott érdemes figyelni fordulatra utaló jelekre.

Miért jelentős, ha diagonált látunk?

Egyrészt azért, mert a befejező diagonál egy záró alakzat és mindig valaminek a végét jelöli. Elliott így fogalmazott: 

„A diagonál végén drámai fordulat következik be, amely nyomán az árfolyam igen meredek szögben teszi meg az utat az alakzat kiindulási pontjáig és még valamennyit.”

Ez szintén arra utal, hogy HA elkészült felfelé a szerkezet, 2000 környékére tartó szabadesést kell látnunk (ha nem ezt látjuk, akkor valószínűleg még nincs kész). De mivel ezzel egy cirka 90 éves ciklus fejeződik be, ez valószínűleg csak az esés első része lesz.

Mit tudunk még az ötödik hullámokról?

Elliott megfigyelései alapján az ötödik hullámokban nagyon gyakori a megnyúlás nagyobb ciklusok esetén. Ezt ő az alábbi ábrával illusztrálta:



Gyakori, hogy a megnyúlás túlnyúlik az eredeti csatornán is ("throw-over"). Itt a forgalom egyre nagyobb lesz, a legvégén pedig kiugró is lehet. 

Utóirat: Érdemes Szarvasvadász is követni, mert fog kirakni frissítést a hétvégén (link hozzá: Szarvasvadász a Portfólión). 



Az oldalon található elemzések nem kereskedési tanácsok! Amennyiben először jársz a blogon, olvasd el a figyelmeztetést.

Megjegyzések

  1. Szia

    A Q1 csárt szerint elérheti a csatorna tetőt, ami a rajz szerint 7300 és 8400 közé esik?
    Vagy az 5. hullámoknak nem kell már odáig menni, vagy át is ütheti azt a tetőt? Vagyok tömkelege.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Amit zölddel szoktam rajzolni, az az ún. "gyorsító csatorna", ami mindig az aktuális csúcsot követi, egészen addig, míg a korrekciók nem érik el a csatornának a csúcstól távolabbik oldalát. Az ötödik hullámok rendszerint a csatorna oldala mellett haladnak tovább, de van azért, hogy visszakóvályognak a csatornába. Mivel az ötödik hullámoknak ideális esetben nem nagyobb a momentuma a hármas hullámnál, így a legritkább esetben indulnak meg onnan már olyan dinamikával, hogy elérjék újra a csatorna felső falát.

      Jelen esetben torzítja a képet a nagy időtáv, illetve a log chart is, mindenesetre a válasz a kérdésre, hogy nincs ilyen "szabály", nem érdemes ezzel kalkulálni, de kizárva sincs, mint ahogy az ötödik hullám is bármeddig nyúlhat jelen esetben, hiszen a harmadik hullám már nem lehet a legrövidebb hullám.

      Törlés
  2. Szia.

    Az én teóriám, hogy dollár gyengüléssel a földbe üti Kínát amerika.
    Ezáltal a kisemberek megszivják Ázsiába mint itt Európába a Svájci frankosok és indul a lavina..
    2015 ig "szépen" gyengült Kína amíg a pénzüket le nem értékelték.. Ha visszetér a gyengülő trendhez a dollár Kína mit csinál? Kamatot csökkent? Esetleg beinditja a Qe programot Amerika mintára?
    Majd. Végűl bedönti a világgazdaságot?
    Minden esetre Amerika nem Biztos hogy elviszi a balhét az elmúlt 89 év emelkedése után.
    Amit tudunk biztosra.., szeretnek jól kijönni a helyzetekből..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, hogy leírtad. Ehhez érdemes lenne hozzánézni mondjuk a dollár index chartját, ott jelenleg a gyengülés utolsó hullámában lehet még pár hónapig, utána viszont dollár erő jöhet (ami lehet csak korrekció lesz). Sok évre előretekintve viszont még nem tudok állást foglalni, hogy merre lesz az irány...

      Törlés
  3. Az arannyal kapcsolatban az elmúlt 1 év, azaz a korrekciók amellyek elhuzódnak számomra mindig nagy rejtélyek.. hol a legjobb beszalló után nézni amellyel a legjobb profitot tudom zsebretenni és hogy jókor időzítek-e.. Sokan számoznak másféleképpen egy adott időközt, így ha nem magamra hallgatok általában nagyobb a bukó mint amit megengedhetek magamnak.
    Jelen helyzetben a rövidtávú arany elképzelés azaz a célár még nincs bent (1620-1660) és amit a napokban láttunk megindulást az egy korrekció csak..
    Fudge a véleményed szívesen látnám.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Arany esetén én az 1720 körüli támasz zóna elérésére kalkuláltam, kicsit még tovább is ment. A legközelebbi támasz zóna nálam már 1500 környéke.

      Továbbra is egy korrektív eső csatornában van, de nem zárom ki hogy kész van lefelé, a dupla aljjal lehet a legjobban elbizonytalanítani a longosokat. A megerősítéshez először 1818 fölé kell menni, majd az eső csatornát is törnie kell, azaz 1880 felett késznek tekinthető és új csúcs felé tart.

      Törlés
  4. Köszi. következő 3 hétben meglátjuk..

    VálaszTörlés
  5. Magam nem mélyültem el sem söpöben, sem a nagyképben, pedig megérné, mert több tekintélyes név fordulatot lebegtet, nem is kicsit. Adalékként szeretném inkább csak megosztani, hogy Elliott a a nagyképet illetően az USA piacokban 1929-1942 (?) közötti szakaszt háromszögként azonosította, itt 1-2-1-2-ként szerepel az a rész. Ez azt jelentené, 1929-ben volt bent III top, jelenleg V fut. Azt is említette a Market letters-ben, hogy 2012 előtt nem várható V vége.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Szerző! Az 1. hullám 1790-1929. év között zajlott le. A 3. hullám 1933-202??. Ez így rendben van? Idő intervallumban a 3. hullám szokott a legtovább tartani-helytelenül tudom?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Csaba!

      Nagyon jó a kérdés. Valóban, a harmadik hullám általában a legerősebb, térben és időben. Ugyanakkor Elliott szabálya csak azt mondja ki, hogy a harmadik hullám nem lehet a legrövidebb hullám. Továbbá, a harmadik hullám még nincs kész felfelé :)

      Ekkora időtávban, a szuperciklusok szintjén nehéz megállapítani, hogy valójában melyik trendszint hol indult, van más megközelítés is, pl Szarvasvadászé. Ő egy picit másképp számozta, de a lényeg számunkra egyelőre ugyanaz: egy hasonló méretű korrekció következhet, mint amilyen a Nagy Gazdasági Világválság volt, utána pedig új bull ciklus indulhat, ami igazán a mostani gyerekeknek lesz majd várhatóan nagy lehetőség.

      Törlés
  7. S&P 500 az egy "buherált termék". Be-kiraknak cégeket, változtatják...lehet 3 év múlva s&p 400 vagy 750 lesz... Ennek ellenére lehet-megengedett rá alkalmazni a hullámelméletet? Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elliott munkáiban a DJI-t elemezte (az a régebbi), de mindkettő egy átfogó képet nyújt arról, merre mozognak a tőzsdék. Az SPX egy sokkal bővebb merítés, ezért gyakrabban változik az összetétele, de mivel az elv a tömegek mozgására épül, lényegében nincs különbség hullámelméleti szempontból, véleményem szerint.

      Törlés
    2. Elnézésed kérem! Nem kérdeztem pontosan. Lehet-e az S&P 500 több száz éves időtávlatban hullámelméletre építve vizsgálni? Mivel az s&p 500 "buherált termék"...... Köszönöm!

      Törlés
  8. Tippem a trigerre: a környezetvédelem költségei törik meg.

    A 90 éves emelkedő trendben ezt figyelmen kívül hagyta az emberiség.
    Az átállás költséges lesz, ami csökkenő profitokat, alacsonyabb hatékonyságot vagy magasabb inflációt jelent majd. Ha utóbbi, akkor elhozhatja a 30-40 éve csökkenő hozamok végét.

    A karbonsemleges gazdaságra való átállás végül sikeres lesz. De addig fájdalmas és hosszú út vezet, ezért megnézzük a három számjegyű S&P indexet.

    Egy ilyen eséshez valami olyan eseménynek kell történni , amit nem tud azonnal kontrollálni a FED és a pénzügyi világ. Ezért ez a tippem.

    Jó olvasni a blogodat !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Helló! Érdekes és újszerű meglátás! Nagyon kíváncsi leszek, én nem tudom, de abban reménykedem, hogy nem háború lesz a kiváltó ok. Örülök, hogy tetszik a blog :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyersanyag piac: Energia szektor (olaj, gáz, urán) - WTI, Natgas, URA, Shell, RIG, DNN, CCJ

Nem nyugszik a forint... EUR/HUF, USD/HUF, EUR/USD frissítés

A Fudgelliott tőzsdei-árupiaci-forex elemző blog megvalósulási statisztikája 2022-ben