Megnyúlás az OTP-ben: közel a fordulat?

Rég írtam már a blogon hazai részvénypiacról, azon belül is most az OTP-vel foglalkoznék, volt pár érdekesség a részvénnyel kapcsolatban az elmúlt időszakban.

A nagy menetet megelőző esést követtem, írtam is róla a pf-en ( #506 ) annak kapcsán, hogy az esésről olyan számozott ábrákat láttam, ami gyakorlatilag összeomlást jósolt (1-2-i-ii-k végtelen sorozata), amivel nem tudtam azonosulni. Egy ideig az irányt hozta is ez az elképzelés (persze az összeomlás lefelé gyorsulással elmaradt), és pont az volt vele a bajom, hogy túl mélyre ment, így le kellett fokozni a várakozásokat az akkor jövőbeni felfelé körrel kapcsolatosan 3-asról C hullámra.

Aztán október elején kialakult egy háromszög szerű képződmény, amivel kapcsolatban ezt írtam: 

"OTP szerintem még nem dőlt el, lehet valóban hsz volt, de akkor b pozícióban. Ez esetben új aljra fog menni. Ha mégsem hsz volt, hanem egy nem túl szép bázis építés, akkor törnie kell impulzívan mindkét csatornát felfelé, amit pinkkel jelöltem"


Ekkor még nem lehetett tudni biztosan, hogy kész a korrekció, kellett hozzá a megerősítés.

A formációról azonban kiderült, hogy bázis volt (az 1-2-i-ii bázis jelenhet meg hsz szerűen, ha flatekkel épülnek a kettesek), a megerősítés ehhez másnap megérkezett, réssel törte mindkét csatornát az árfolyam.

És akkor a nagy kérdés az volt, hogy hova várjuk a feltételezett c hullámot ilyen mélységű korrekció után?

OTP, hetes grafikon




"Normál esetben" az előző csúcs környékéig, azonban az már akkor látszott, hogy ebben az esetben a teljes korrekció még a fibo23-at sem teljesítené, így várható volt, hogy lesz benne valamilyen csavar. Ezen a hetes grafikonon jól látszik, hogy talán a zöld mozgó közelében lehet a nagy menet vége, de ne szaladjunk ennyire előre.

OTP, 4 órás grafikon




Amit most az OTP-nél látunk, az véleményem szerint egy ötödik hullám megnyúlás. Megnyúláskor általában a megnyúlt szülő alhullámmal azonos pozícióban lévő alhullám nyúlik meg, ez esetben azonban úgy tűnik az ötödik hullám első alhulláma nyúlt meg, így az ötödik ötödikjében már nem várnék megnyúlást jelen esetben, pláne hogy az 5/3 nem lehet a legrövidebb, így az 5/5 nem mehet tovább az 5/3-nál. Így - amennyiben ez a számozás a helyes, 11145 előtt fordulnia kell.

Mindenesetre amíg a képen látható pirossal húzott long határ (10175) nem törik le, addig az emelkedés nem tekinthető késznek.

Megnyúlás vagy záró diagonál?

Szintén felmerült több pf fórumon is, hogy ED-t látunk-e. Véleményem szerint nem, mivel:

  • Nincs átfedés az 1-4 alhullámok között, ami ugyan nem kötelező kellék, de ritka az olyan ED, aminél ez nem teljesül
  • Az ED belső szerkezete nem csak hogy abc, hanem csupa zigzag, márpedig itt a legutolsó korrekció egy running flat
Azt kell látni, hogy a két verzióban mások a mögöttes piacmozgató erők. Míg az ED esetében a piac már nem képes tiszta impulzusokra a trend irányában (ezért csak 3 hullámos szakaszokat látunk felfelé is), ellentétes irányban pedig éles zigzag korrekciókkal közlekedik, amik átfedésben vannak egymással, addig a megnyúlás olyan, mint ha sosem akarna véget érni az emelkedés, van benne erő még a legvégén is, jelen esetben a running flat korrekció is ezt jelzi.

Mi várható a megnyúlás végén?

Hasonlóan az ED-hez, éles korrekció indulhat, jelezve, hogy a piac túl gyorsan, túl messzire jutott. Megnyúláskor az árfolyam az esetek többségében oda tér vissza, ahonnan a megnyúlás indult (ED esetén pedig az ED kiinduló pontjára vagy kicsit azon túl - és ez attól függően, hogy melyik hullám nyúlik meg, nem feltétlenül ugyanaz!). Jelen esetben ez véleményem szerint a 9000 körüli zóna (konzervatív célár pedig a 9600 környéke).

Azonban figyelni kell, azt milyen szerkezettel éri el, ugyanis ha ez egy C hullám volt felfelé, akkor jöhet még új alj is. Ha pedig a célzónát egy abc szerkezettel éri el, lehetőség nyílik a bullos folytatásra.



Az oldalon található elemzések nem kereskedési tanácsok! Amennyiben először jársz a blogon, olvasd el a figyelmeztetést.

Megjegyzések

  1. Koszi! Gyors ez a novekedes, nincs alapja. En 9200ra varom.

    VálaszTörlés
  2. Alapja van, a pszichológia, akik 8000-9000 nél nem mertek beszállni most elkezdtek félve venni nehogy lemaradjanak róla...adom a 9200-t és a 9600 ot is!

    VálaszTörlés
  3. Jó bátor elemzés! Persze ahogy lentről, a semmiből indult meg "váratlanul" a - szerintem - indokolatlan rally, amikor minden körülmény sz.r, miért ne lehetne fordítva is, pláne ha TA-val is ilyen jól alá lehet támasztani (ennyire nem értek a TA-hoz). Fundásan eddig se értettem, hogy mire ez az elképesztő menet.

    VálaszTörlés
  4. Nem értettem...indokolatlan...vicces megjegyzések a kimaradóktól. Fundásan alulárazott, ki kell számolni.

    VálaszTörlés
  5. Ne feledjük minden mozgásnak van alapja akár fel akár le!Ez nem leánynevelde ez is 1 Szakma itt kereskedni, ha valaki nem profi az csak tájékozódik mint sóher .... a gőzfürdőben, mert nem tudja mi miért történik.Nem hírcentrikus a piac ,csak rövid ideig 1-2 óra maximum, Tehát tanulni,tanulni és tanulni!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyersanyag piac: Energia szektor (olaj, gáz, urán) - WTI, Natgas, URA, Shell, RIG, DNN, CCJ

A Fudgelliott tőzsdei-árupiaci-forex elemző blog megvalósulási statisztikája 2022-ben

További forint erő jöhet! (EUR/HUF, USD/HUF elemzés)