Agyeldobás az olaj grafikonján - hol járunk?

Utoljára azt írtam az olajjal kapcsolatban, hogy arra látok nagyobb esélyt, hogy a következő jelentősebb elmozdulás lefelé lesz. Tévedtem. Hiába voltak arra utaló jelek a charton, hogy jöhet egy nagyobb korrekció, megerősítést nem kapott. Jött viszont egy olyan váratlan esemény (a háború) amit valószínű igen kevesen gondoltak, vagy láttak előre. Bár az ilyen események jellemzően nem barátai az Elliottos elemzőknek, ugyanakkor arról már többször írtam, hogy a nyersanyag piacon az ötödik hullám megnyúlások a gyakoriak. Ennek oka pedig a félelem. Félelem a háborútól, vagy attól, hogy egy nyersanyag elfogy, nem lesz belőle elég. Jó eséllyel ezt a megnyúlást láthatjuk most az olaj grafikonján.

WTI (folyamatos lejárat), havi grafikon:

Elértük a felső ellenállási zónát, mégpedig nem is akárhogy. A 2000-es évek elején 6 és fél év kellett ahhoz, hogy a 20 dollár körüli szintekről a 130 dollár körüli szintekig emelkedjen az ár, most kevesebb mint 2 év. Azt gondolom, erre senki nem számított. Hónap végén lesz érdekes megnézni az utolsó havi gyertyát, hiszen most még alakul.




WTI (spot), hetes grafikon:

Sokféle számozást láttam már erre, valóban feladja a leckét. Az, hogy ott középen mi volt, nem egyértelmű, valamilyen négyes korrekció a legjobb tippem. Az ötödik pozícióban pedig egy megnyúlt ötös hullámot látunk. Bárhogy is számozzuk a középső részt, számunkra most mégiscsak az utolsó (5)-ös szakasz a lényeges, illetve, hogy mi várható ez után.







WTI (spot), 8 órás grafikon:

Íme az utolsónak vélt, megnyúlt ötödik hullám, részleteiben. A legfelső szint már tört, így az ötödik ötödikje már biztosan kész.





Hova térhet vissza az árfolyam?

Megnyúlás esetén a piac legtöbbször arra a szintre tér vissza, ahonnan a megnyúlás indult, jelen esetben ez a 95 dollár környéke. Itt majd megint meg kell nézni, milyen úton jut el oda, mert ha pl még csak az 5/3/5 nyúlt meg, akkor várható még egy új csúcs. Ha szignifikánsan letöri a kék vonalat, akkor pedig minden bizonnyal elkészült a teljes impulzus és egy jóval nagyobb, sok hónapon át tartó korrekciót fogunk látni, (támasz zónák a képen) nagy valószínűséggel a 60 dolláros szint közelébe.



Amennyiben szeretnél e-mailben értesülni a frissítésekről, iratkozz fel az email értesítésekre! (feliratkozás után egy emailt fogsz kapni a megerősítéshez).


Az oldalon található elemzések nem kereskedési tanácsok! Amennyiben először jársz a blogon, olvasd el a figyelmeztetést.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyersanyag piac: Energia szektor (olaj, gáz, urán) - WTI, Natgas, URA, Shell, RIG, DNN, CCJ

A Fudgelliott tőzsdei-árupiaci-forex elemző blog megvalósulási statisztikája 2022-ben

Nem nyugszik a forint... EUR/HUF, USD/HUF, EUR/USD frissítés