A shortosok a legjobb vevők

Amikor a piac a shortosok ellen fordul, a kényszerzárások óriási áremelkedést hozhatnak. A múltban sok hasonló eset volt, emlékezzünk anno a Volkswagenre, aminek árfolyama 2008 októberében 25-ről 116ra ugrott fel 2 nap alatt, majd 4 nap alatt vissza 45re:


A legújabb példa a Gamestop. Egész véletlenül a Big Short film kapcsán kíváncsiságból tavaly néztem meg a papírt, miután megtaláltam Michael Blurry portfóliójában, ahol azt lehetett látni, hogy valamiért folyamatosan vásárolja a papírt, pedig az 7 éve folyamatosan csökkenő trendben volt. A charton ugyan látszott egy szép 3 hullámos korrekció, de a nagyobb baj az volt, hogy kivette a mindenkori aljat, ami alapján azt is lehetett feltételezni, hogy ez a cég csődbe fog menni. Valószínű valaki okos is erről győzte meg a befektetőket, akik brutál mennyiségű short állományt építettek ki, arra spekulálva, hogy a cég majd csődbe megy. Így nézett ki akkor a havi chart:

Azóta olvasom, hogy Blurry levélben kérte a vezetőséget, hogy a saját készpénz állományon kezdjenek saját részvény vásárlásba, mert akkora short állomány épült ki a papírra (130% short hányad!!!), hogy bármikor be lehetett indítani az ún. short squeezt, amikor az emelkedő árfolyam hatására elindulnak a kényszer zárások. Így néz ki jelen pillanatban a Gamestop chart és ki tudja hol lesz a vége:


Egészen elképesztő növekedés, ami várhatóan a kiinduló pontjáig fog visszamenni, amint elfogynak a short állományok, várhatóan napokon belül. Blurry egyébként már tavaly megszabadult a papírok 38%-ától, de jócskán profitált belőle így is.

UPDATE 2020.01.28: Úgy tűnik, hogy  a 3 millió tagot számláló “Wallstreetbets” Reddit chatszobából indították el az összehangolt vásárlásokat, így Blurrynek megint igaza lett (A sztorit azóta a Portfólió is részletesen kivesézte). Egyébként itt lehet megnézni, hogy mely részvények pörögnek éppen legtöbbet ebben a szobában. 




A chatszobában való említések alapján bajban lehetnek pl. a NOK-ot shortolók:


Vagy épp az AMC-t shortolók:



De vannak további versenyzők és feltételezhetően nem csak ebből a chat szobából indul ki minden. Példaképp itt a Bed Bath and Beyond, ahol 68%-os short állomány épült ki:

Blackberry (31% short hányad):



Beyond Meat (37% short hányad)? 


Vislink 36% short hányad:

Tilray, 29% short állomány:

Azért azt ne feledjük, hogy ezek a papírok nem véletlenül kerültek annyiba, amennyibe. Ezen cégek többsége nem is ér többet, így az emelkedés után feltételezhetően mindegyik vissza fog térni az emelkedés kiinduló pontjára.

Valamit egyébként Blurry is shortol, pl most a Teslát, aminek jelenleg 27% a short hányada, de azért a Tesláról tudjuk, hogy a ciklusa végső fázisában járhat.

A legnagyobb short kitettséggel rendelkező papírok listájában lehet szemezgetni és tippelni, melyik papír lehet majd a következő. Ahogy Jim Cramer is elmondta a GameStop kapcsán, a nagy short állományokkal rendelkező papírokat figyelik a nagyok is (és ezek szerint a "kicsik" is) és kegyetlenül támadják őket. 

Közben a Zerohedge-n jelent meg egy érdekes cikk arról, hogy nem mindegy, hol nézzük a short állományokat (én a fintel.io -ról néztem) és melyek lehetnek a következő áldozatok.

Egyszóval óvatosan a shortokkal (illetve a vásárlásokkal is! :)

UPDATE 2020.01.29: Sok brókernél már nem lehet új pozíciót nyitni, csak meglévőket zárni, van is belőle balhé rendesen.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Fudgelliott tőzsdei-árupiaci-forex elemző blog megvalósulási statisztikája 2022-ben

Bitcoin: túl gyorsan, túl messzire... Kriptopiaci körkép (Bitcoin, Ethereum, XRP, Cardano, Dogecoin, Polkadot, Litecoin)

További forint erő jöhet! (EUR/HUF, USD/HUF elemzés)