Gamestop: az őrület folytatódik

Az biztos, hogy ami most folyik, arról sokáig fognak beszélgetni és bekerül majd a történelem könyvekbe.   Az  2,57 dolláros részvény pár hónap alatt majdnem 20ezer (!!!) százalékot emelkedett (nagy részét mindössze pár nap alatt) és ki tudja, hol a vége. A volatilitásra jellemző, hogy csak a tegnapi nap volt 481 és 112 dollár is.

Kezdődött azzal, hogy sok bróker felfüggesztette a kereskedést ezeknél a papíroknál, majd korlátozták a vásárlást (csak pozit lehetett zárni). Ettől aztán kitört a népharag és meg is indult az árfolyam zuhanás.

Másnapra átmentek a kripto piacra, ahol a viccként indult Dogecoin árfolyamát húzták meg 400%-al. Ez után a kripto vásárlást is korlátozták.

Közben a jelenleg 44 millió követővel rendelkező Elon Musk beleírta a bitcoint a Twitter biojába, amitől az árfolyam fél óra alatt 20%-ot drágult. Ráadáasul nem mindegy az üzenet kontextusa, mert ezt arra reagálva írta ki Musk, hogy a Tesla dollár egyenlegét bitcoinban tartsa. Lehet indul tovább a menet?

Visszatérve a Wallstreetbets-re, miután a többmilliós közösség perrel fenyegette meg a brókereket, ma újra visszaállították a kereskedést, bár korlátozottan és megemelt tőke igénnyel. Így ma újra a GameStop lett a sláger.

A brókerek persze arra hivatkoztak, hogy a piac biztonsága érdekében avatkoztak be, ugyanakkor mivel ezeknél a brókereknél, főként a tőkeáttételes ügyletekből fakadóan az ügyfelek 70-80%-a bukik, ezért ezek a brókerek ellentétes pozíciókat nyitnak, hiszen ezen statisztika alapján ők akkor ilyen százalékban nyernek. Ezen jóval nagyobb profitjuk van, mint a jutalékon vagy épp a swap költségen.

Ebből következik, hogy ha Te nyersz, a bróker pénzt veszít

A hírek szerint a mostanra közel 6milliós WallStreetBets tagjai több, mint 50%-ának van, vagy volt Gamestop papírja. A fórumba beleolvasva ez a fanatikus közösség azt súlykolja, hogy senki ne adja el a Gamestop papírját, mindenki csak vegyen. Hogy mi lesz ennek a vége? Lehet tippelni. Mindenesetre a mai premarket újra 76%-os emelkedést jelez...



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Fudgelliott tőzsdei-árupiaci-forex elemző blog megvalósulási statisztikája 2022-ben

Bitcoin: túl gyorsan, túl messzire... Kriptopiaci körkép (Bitcoin, Ethereum, XRP, Cardano, Dogecoin, Polkadot, Litecoin)

További forint erő jöhet! (EUR/HUF, USD/HUF elemzés)